СГП ще иска постоянен арест за Чавдар Бояджиев заради двойното убийство в Лозен

При претърсване на заподозрения е открита банкова карта на една от жертвите

06.08.2023 | 10:01 Редактор: Михаела Димитрова
СГП ще иска постоянен арест за Чавдар Бояджиев заради двойното убийство в Лозен

Софийска градска прокуратура ще поиска мярка за неотклонение "задържане под стража" на обвиняемия за извършеното в землището на с. Лозен двойно убийство, съобщи на брифинг в Съдебната палата Христо Кръстев- зам.-градски прокурор на София. Мярката на обвиняемия ще се гледа в понеделник от Софийски градски съд. 

Разследването продължава. Досъдебното производство е образувано на 4 август по неотложност за двойно убийство, за което се предвижда доживотен затвор, доживотен затвор без замяна или затвор от 15 до 20 години.

От прокуратурата са иззели лични вещи на обвиняемия. Назначена е биологична експертиза, която да установи дали по предметите има следи от убитите. Направени са и химически изследвания, които да установят дали от натривките на ръцете има следи от капсулни частици. Такива има, а това означава, че Бояджиев е извършвал изстрели с огнестрелно оръжие. 

От разследването вече са установили, че има пряка връзка между гилзите, открити на местопрестъплението, и оръжието, което е било в Бояджиев по време на задържането му.

"Престъплението е извършено с огнестрелно оръжие по особено жесток и мъчителен за жертвите начин. Като заподозрян е задържан Чавдар Бояджиев на 34 години", съобщи зам.- главният секретар на МВР Живко Коцев. По думите му задържаният за деянието е направил пълни самопризнания.

"През април миналата година задържаният е извършил убийство по непредпазливост на 22-годишна жена, но е освободен с мярка подписка. В момента делото е на производство, то е стартирало в сектор "Разследване" към 8-о РУ, но е прехвърлено към отдел "Разследване" към СДВР. Откриваме сериозни пропуски по разследването, снели сме доверието от 8-о РУ и сме поискали освобождаването от длъжност на неговия ръководител", добави Коцев, цитиран от "24 часа".

Заместник-директорът на СДВР Мирослав Данаилов заяви, че майката на убитото момиче е подала сигнал в 8-о РУ, че е изчезнала.

"Предполагаемият извършител на  двойното убийство е задържан на входа на Айтос, у него е открито огнестрелното оръжие и дебитна карта на една от жертвите", заяви Михаил Наумов, началник на сектор "Престъпления" против личността в ГДНП.

"Май месец 2023 година Чавдар Бояджиев е бил признат за виновен за това, че е извършил лека телсна повреда по хулигански подбуди. Поради факта, че не е бил осъждан, законът задължава съда да го освободи и да му наложи глоба. Наложена му е такава за 1000 лева. Той има качествата на обвиняем по друго производство и късае причиняване на смърт по непредпазливост. Предвижда се наказание лишаване от свобода до 5 години", заявиха от прокуратурата. 

Снимка: БГНЕС