Иззеха от двама прокурори дела, които държали на трупчета

Други магистрати поемат на случаен принцип разследванията

26.07.2023 | 11:45 Редактор: Елеонора Танева
Иззеха от двама прокурори дела, които държали на трупчета

С постановления на петима прокурори от Апелативната прокуратура - София двама прокурори от Софийската градска прокуратура са отведени от наблюдаваните от тях досъдебни производства.

Постановленията са във връзка с образувани дисциплинарни производства спрямо И.П. и С.Х. за допуснати сериозни нарушения в срочността и ритмичността по водени от тях досъдебни производства. По делата са установени нарушения на Закона за съдебната власт  – действие или бездействие, довело до забавяне на досъдебните производства.

На административния ръководител на Софийската градска прокуратура е указано да се определят нови екипи от прокурори на принципа на случайния подбор. След запознаване със събраните до момента доказателства те следва да изготвят следствено-календарен план за предстоящите процесуално-следствени действия по всяко едно от делата с оглед срочното им приключване.

Във връзка с установените нарушения в срочността и ритмичността на извършените процесуално-следствени действия предстои новоизбраните наблюдаващи прокурори да извършат преценка относно наличие на основания за отвод на разследващите органи по всяко едно от делата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)