Хванаха група, докато разфасова крадени луксозни коли

МВР попаднало на бандата след кражбата на автомобил в Слънчев бряг

17.07.2023 | 15:40 Редактор: Юлиан Христов

11 души са задържани за кражба на поне 4 автомобила. В депо до сливенското село Гавраилово са открити четири крадени автомобила и части от много други, които предстои да бъдат установени.

Колите са откраднати от Слънчев бряг, Пловдив и Стара Загора. Разследващите тръгнали по следите на автоджамбазите след кражба на скъпа кола от Слънчев бряг. А в последните месеци кражбите на среден клас коли на стойност между 20 000 и 60 000 лева са зачестили

"Организацията е следната: след като се извърши това противозаконно отнемане, автомобилите се укриват в това депо, което е замаскирано и се намира в селскостопанска сграда, в такива помещения. Там се разкомплектоват и след това се реализират на пазара като агрегати и авточасти втора употреба", коментира началникът на сектор "Престъпления, свързани с МПС" в МВР, главен инспектор Свилен Трифонов.

Той обясни, че се използват електронни устройства, с които се отварят автомобилите.

"Чрез тези устройства се снемат данните на автомобила, тъй като той излъчва някакъв сигнал, за да търси съответния ключ да отключи. След като се сканира този сигнал, се изготвя нов ключ, който отключва автомоибила, привежда се в движение и се транспортира", обясни той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR