Нагла кражба на камбаните от нос Калиакра, обвиниха варненец, дал ги за претопяване

Част от тях били открити в пункт за метали, а друга в дома му

11.07.2023 | 16:34 Редактор: Михаела Димитрова
Нагла кражба на камбаните от нос Калиакра, обвиниха варненец, дал ги за претопяване

46-годишен мъж от Варна е привлечен към наказателна отговорност от Районната прокуратура в Добрич за кражбата на камбаните от нос Калиакра, съобщиха от  пресцентъра на прокуратурата.

Той е обвинен за това, че противозаконно е демонтирал с техническо средство и откраднал 13 бронзови камбани, които били елементи от мемориала. Сигнал за кражбата бил подаден на 7 юли 2023 година.

При претърсване и изземване в дома и в автомобила на М.Т. била намерена част от откраднатите камбани. Останалите са открити в пункт за изкупуване на цветни метали. Камбаните са иззети и предстои да бъдат възстановени.

Те са част от мемориала на адмирал Фьодор Ушаков, издигнат на нос Калиакра, и са собственост на Историческия музей в Каварна.

Новината потвърди и директорът на музея Пенко Георгиев. По негова информация камбаните са в цял вид, не са нарязани и подготвени за претопяване. В момента се намират в склад за веществени доказателства в Териториалното отделение в Каварна при Районна прокуратура – Добрич.

След като приключи следствието, те ще бъдат върнати на музея, отново ще бъдат монтирани на местата им, ще бъде поставено и подходящо видеонаблюдение на обекта, допълни Георгиев, цитиран от dnes.bg.

Работата по доказване и документиране на извършеното деяние продължава под надзора на Териториалното отделение в Каварна при Районната прокуратура - Добрич.

Снимка: БГНЕС