Съдия "светна" с белязани банкноти: За какво Мирослав Митев поиска 10 000 лв.?

Магистратът е арестуван при получаване на втората част от подкупа

28.06.2023 | 18:42 Редактор: Елеонора Танева

Съдия от Търговище беше задържан при среднощна акция на ГДБОП и антикорупционната комисия.

Подкуп в размер на 10 000 лева е трябвало да получи наказателния съдия Мирослав Митев. При специализирана акция на ГДБОП и антикорупционната комисия обаче залавят съдията на паркинг на голям хипермаркет в момента на получаването на втората вноска от подкупа в размер на 5000 лв. белязани банкноти. В замяна на парите съдията е трябвало да намали присъда "лишаване от свобода" на Али Мустафов, който е подсъдим за хулиганство. 

"Получен е сигнал от Комисията за противодействие на корупцията в СГП за извършен подкуп от страната на магистрат от Окръжен съд - Търговище. Незабавно следователи и дежурен прокурор са тръгнали към местопроизшествието и на място е образувано досъдебно за поискан и получен подкуп в размер на 5000 лв. от страна на съдия в Окръжен съд за това, че евентуално е установил контакт с подсъдимото лице и е поискал 5000 лв., за да намали присъда "лишаване от свобода", обясни заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев.

Мирослав Митев е съдия в Окръжния съд на Търговище с над 20 години стаж. Два пъти е бил кандидат за председател на Окръжния съд в града, но Съдийската колега на ВСС не одобрява кандидатурата му. В момента обаче е задържан за 72 часа, а Софийската градска прокуратура му е повдигнала обвинение за искане и получаване на подкуп. 

"Предприехме необходимите мерки за разкриване на това деяние, разбира се, когато беше осъществено обвинението незабавно уведомихме колегите от ГДБОП да се предприемат действия по задържане", добави председателят на КПКОНПИ - Антон Славчев.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски. 

Снимка: БГНЕС