Съдията от Търговище хванат с 5 хил. лв. подкуп, искал 10 000

Все още не е ясно дали прокуратурата ще поиска постоянен арест

28.06.2023 | 14:15 Редактор: Юлиан Христов

Съдия от Търговище е задържан за 72 часа с подкуп от 5 хиляди лева. Основната версия - трябвало да "смачка" дело за побой над полицай.

В ГДБОП е получен сигнал от антикорупционната комисия за искан подкуп от магистрат от Търговище. Има данни, че той е поискал сумата от 10 хил. лв., за да намали присъда "лишаване от свобода" за хулиганство и вчера е получил втората вноска от 5 хил. лв. Белязаните банкноти са били открити в автомобила на магистрата.

"В рамките на вчерашния ден е получен сигнал от Комисията за противодействие на корупцията в Софийска градска прокуратура, че са установени данни за извършено престъпление "подкуп" от страна на съдия от Окръжен съд - Търговище. Незабавно екип от следователи и дежурен прокурор е тръгнал на местопроизшествието. Образувано е досъдебно производство за поискан и получен подкуп в размер на 5 хил. лв. от съдия от Окръжен съд - Търговище, който е имал качеството на съдия - докладчик по наказателно дело и евентуално е осъществил контакт с подсъдимото лице, като е поискал от него 5 хил. лв., за да намали присъда - наказание "лишаване от свобода", каза прокурор от СГП.

Предстои да стане ясно дали прокуратурата ще поиска постоянен арест за магистрата.