Министър Стоянов: МВР уточнява как Ангел Христов е влязъл у нас, проверява се и Пламен Галев

Той не изключи възможността мотивът за убийството на Къро да е свързан с лица у нас

26.06.2023 | 18:18 Редактор: Вяра Димова
Министър Стоянов: МВР уточнява как Ангел Христов е влязъл у нас, проверява се и Пламен Галев

Вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че МВР не разполага с информация как покойният Ангел Христов е влязъл у нас.

"Аз лично това, което знам, е че Ангел Христов е починал от инфаркт, но предстои да уточним начина, по който е влязъл в страната. Пламен Галев също е обявен за международно издирване, провеждаме оперативно-издирвателни мероприятия, с които целим да установим дали въпросното лице не се намира на територията на България, но към момента нямаме такава информация", каза той пред БНР.

МВР шефът посочи, че властите в Република Южна Африка са изразили готовност да пратят у нас разследващи, които да работят заедно с българската полиция по случая с разстрела на Красимир Каменов - Къро и още трима негови близки. По думите му, полицията в африканската държава е наясно с механизма по който е извършено престъплението.

Стоянов не изключи възможността мотивът за убийството да е свързан с лица у нас, но допълни, че все още не може да се твърди това.

"Реално те имат сглобен механизма, по който е извършено престъплението. Просто търсят най-важното нещо, а именно мотива, което може да бъде свързано и с лица от България, но на този етап не можем да се ангажираме с такава информация", каза още той.

Стоянов коментира и темата кого охранява в момента МВР.

"Към момента МВР охранява само трима защитени свидетели по прокурорски постановления", обясни вътрешният министър. Той допълни, че след анализ, извършен заедно с прокуратурата, е решено броят на охраняваните да бъде намален. Според него снимките на това как полицаи товарят багаж в джипа на Любена Павлова са имали положителен ефект за МВР.

Снимка: БГНЕС