Как се източват средствата за пенсии? НОИ разкри сложна престъпна схема

Кухи фирми назначавали фиктивно работници, които после претендирали за обезщетение като безработни

21.06.2023 | 14:45 Редактор: Юлиан Христов
Как се източват средствата за пенсии? НОИ разкри сложна престъпна схема

Едно от поделенията на Националния осигурителен институт е разкрило престъпна схема за източване на държавната хазна чрез средствата за пенсии. Всичко тръгва от постъпило в НОИ искане от работник на дружество за отпускане на обезщетение като безработен.

Установено е, че дружеството, чрез което се подават данни за лицето, не превежда осигурителни вноски, собственик на дружеството е малоимотно и на практика неграмотно лице, няма регистрирани фискални устройства, няма търговски обект, в изискуемите данни според Кодекса за социално осигуряване (КСО) е посочен осигурителен доход, равен или близък до максималния осигурителен доход за съответния период, пише в информационния бюлетин на осигурителния институт.

При попълване на декларации от наетите в дружеството лица те не успяват да опишат какво точно са работили, не помнят кой ги е наел, как им е плащано, не знаят къде се намира търговският обект. След извършване на проверката и установяване на посочените по-горе факти и обстоятелства, са издадени задължителни предписания за заличаване на неоснователно подадените данни, изисквани от КСО, които впоследствие за заличени служебно.

Въпреки че проверката при този осигурител е завършила, експертите по отпускане на обезщетенията и контролните органи продължават да анализират данните и установяват, че въпросният "собственик" се явява собственик и/или съдружник в множество други дружества, които също подават данни за лица, осигурени на висок доход, не превеждат осигурителни вноски и ползват средства на ДОО.

Чрез анализа на данните се достига до голям кръг от търговски дружества и лица, които са собственици на капитала на много дружества – средно по 20, но в някои случаи броят на тези дружества достига до около 100 на едно лице. В масовия случай се касае за ниско грамотни лица, които изпитват трудности да водят обикновен разговор, не са и чували за квалифициран електронен подпис (КЕП), но въпреки това са вписани в Търговския регистър като собственици на капитала и управители на десетки ООД или ЕООД, пише в статията.

Наблюдава се прехвърляне на дружества помежду им в различни периоди, установява се, че фирмите се обслужват от едни и същи счетоводители, упълномощени от собственика на фирмата да го представляват и да подават данни от негово име по електронен път с КЕП. В един от случаите е установен абсурдът да се подават данни за осигуряване месеци след смъртта на титуляра на КЕП, който е едноличен собственик и управител на ЕООД.

За мащаба на злодеянието говори и фактът, че тези фирми са извършвали "дейността“ си на територията на няколко териториални поделения на НОИ (ТП на НОИ). Всички тези фирми са прегледани и анализирани за измами, не всички са имали назначени лица и са източвали средства, но при установени нарушения и неоснователно подадени данни са дадени задължителни предписания за заличаване на подадените данни, както и разпореждания за спиране на плащанията и възстановяване на изплатените обезщетения. Заличени са данните на 140 лица.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Един
преди 10 месеца
Дайте и други полезни съвети, че имам много да си връщам на държавата - бандит... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Иванова
преди 10 месеца
Защо при неплащане 1-2 месеца не се прави веднага проверка а се чака толкова време, да се натрупат задължения . Сигнализирай за неуместен коментар