3,4 г. затвор за Жечко, връхлетял и убил с над 100 км/ч жена в Шумен

19-годишният шофьор се призна за виновен и така наказанието му беше намалено

15.06.2023 | 19:24 Редактор: Елеонора Танева

3,4 г. затвор при първоначален общ режим постанови състав на Шуменския окръжен съд за 19-годишния Жечко Кюркчиев. Той причини жестоката катастрофа, при която загина млада жена. Експертиза доказа, че той е карал с над 100 км/ч.

Жечко призна вината си, поради което процесът на първа инстанция продължи в само две съдебни заседания, след което младия мъж чу осъдителната си присъда.

"Мисля, че наказанието, което беше определено, е близко до това, което прокуратурата поиска и е справедливо. Борбата с всички тези ПТП-та, които се случват, трябва да започне от някъде и може би това е ефективни присъди", каза прокурор Василена Анастасова. 

Адвокатът на шофьора поиска условна присъда, а сега предстои да се вземе решение за евентуално обжалване.

"Предполагам, че ще обжалваме. Това е решение на клиентите ми, не мога да коментирам разбира се, съдебните актове не се коментират - или се изпълняват, или се обжалват", заяви адвокат Ивайло Йорданов.

Инцидентът предизвика широко обществено недоволство, тъй като първоначалната проба на шофьора бе положителна за наркотици, а в последствие кръвният анализ бе отрицателен.  Луксозният джип на момчето изгоря на полицейски паркинг, последваха и искания за законови промени срещу войната по пътищата.   

"Удовлетворени сме от решението на уважавания български съд, предполагам и очаквам, че ще има обжалване от страна на обвиняемия, така че напред във времето ще видим как ще се развият събитията", коментира бащата на убитата Светомира - Анатолий Накев.

Присъдата на Окръжния съд не е окончателна, в 14-дневен срок определението на магистратите може да бъде обжалвано пред Апелативен съд - Варна.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.