От полицай до бизнесмен: Кой е Ангел Христов от братя Галеви?

Известните като братя Галеви имат дългогодишна история със службите на МВР

04.06.2023 | 13:37

Братя Галеви избягаха от страната през 2012 г. малко преди да получат окончателни присъди от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване. Двамата с Пламен Галев се издирваха от Интерпол с червена бюлетина, чиято давност изтича през 2024 година.

Все още не е ясно как Ангел Христов е минал границата, без да бъде арестуван. Според информациите той се e настанил в имението си в Ресилово, където се почувствал зле и починал. Прокуратурата образува две разследвания. Първото трябва да установи дали починалият човек е действително Ангел Христов, а второто - какви са причините за смъртта и дали тя е естествена.

Междувременно МВР започва две проверки, свързани Ангел Христов. Първата е как Христов е влязъл в страната, тъй като срещу него има влязла в сила присъда и следва да бъде арестуван от гранична полиция. Втората проверка е свързана с работата на полицията в Кюстендил. Ще трябва да се изясни защо местната структура на МВР не е придобила информация, че Христов е в дома си в кюстендилското село Ресилово.

Известните като братя Галеви имат дългогодишна история със службите на МВР. Запознават се през далечната 1990 година, след като се присъединяват към Специализирания отряд за борба с тероризма в София.

В началото на 2000 година те напускат баретите и се установяват в с. Ресилово, където построяват своята резиденция. Така от бивши полицаи се превръщат в бъдещи бизнесмени. Следващите няколко години успяват да създадат няколко фирми с известни престъпни имена, като Васил Божков и гръцкия наркобос Христофорос Аманатидис - Таки. През 2012 година след множество установени връзки на братята с организирана престъпна група те са осъдени. веднага след това бягат от страната.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.