Погребението на Ангел Христов може да бъде отложено заради разследване

Опелото му е насрочено за днес в една от църквите в Дупница

04.06.2023 | 09:26
Погребението на Ангел Христов може да бъде отложено заради разследване

Разследване може да спре погребението на Ангел Христов – Геле днес, предаде "Фокус“. Късно снощи стана ясно, че единият от "Братя Галеви“ е починал от инфаркт, а опелото му е насрочено за днес в една от черквите в Дупница. Това може и да не се случи, защото е започнало разследване относно смъртта на Геле и начина на прибирането му в България.

Ангел Христов е роден в Сандански през 1969 година. Постъпва през 1990 година в специализирания отряд за борба с тероризма в София. Там се запознава с Пламен Галев. Няколко години работят заедно в структурата на Министерство на вътрешните работи и то в едни от най-елитните служби – Специализирания отряд за борба с тероризма и Национална служба за борба с организираната престъпност. По-късно заемат длъжности в други структури на силовото министерство.

Двамата напускат системата през 1998 година. За известно време са извън България, а през 2000 година се връщат в дупнишкото село Ресилово, където изграждат голямо имение. Започват разкриването на множество фирми. Техни фирми печелят обществени поръки, обявени от местната власт в Дупница.

През 2009 година Ангел Христов, заедно с Пламен Галев, се впускат в политиката. Двамата са кандидат-депутати. Те тогава са в ареста, пуснати под гаранция заради участието им в предизборната кампания. През същата година Христов, заедно с Галев са привлечени като обвиняеми за създаване и ръководене на престъпна група. През 2010 година Окръжният съд в Кюстендил ги признава за невиновни. Софийски апелативен съд, през 2011 година отменя присъдата на съда в Кюстендил и постановява за Ангел Христов 5 години затвор, глоба от 7 хиляди лева и конфискация на една четвърт от имуществото му. Присъдата е потвърдена от Върховния касационен съд през 2012 година. Според съдебния състав Христов е сформирал и участвал в престъпната група. Присъдата не е приведена в изпълнение, защото Христов и Галев се укриват и са обявени за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

През 2021 година Окръжният съд в Кюстендил уважи по-голямата част от исканията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито от Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги имущество, по делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ води срещу "Братя Галеви" и техните съпруги. Искът е на обща стойност 4 250 189 лв. Съдът уважава част от исковете, в общ размер на 2 474 582 лв.

Снимка: БГНЕС