Прокуратурата повдигна обвинения на кмета на Варна

Ще трябва да дава обяснения по два казуса - "Езерото" и "Дупката" в центъра

31.05.2023 | 17:04 Редактор: Петя Кръстева
Прокуратурата повдигна обвинения на кмета на Варна

Кметът на Варна Иван Портних е получил призовка да се яви като обвиняем в Окръжната прокуратура в града на 7 юни. Той ще трябва да дава обяснения по два казуса - "Езерото" и "Дупката" в центъра.

В началото на месец май тази година градоначалникът коментира, че "проблемът с Пловдивския панаир е пловдивски". На брифинг за медиите той поясни, че целият казус с панаира идва от Костово време: "Тогава той е бил приватизиран, а тогава зам.-министър е била сегашния лидер на БСП - Корнелия Нинова", категоричен бе Портних. 

Според него след това Гуцанов, който в момента е заместник в партията, а тогава е бил в Общинския съвет на Варна, е проспал вдигането на акциите на Търговски дом - "Дупката" в морския град, стана ясно още от думите на Портних.

"През 2017 г. получаваме акциите за "Дупката". Единственото ни желание е било да си оправим тази язва на Варна. Никой не направи нищо за това. Но преди избори тази тема се вади винаги", обясни още Портних.

Той допълни, че община Варна не е дала и стотинка за "Дупката". 

"Всичко от наша страна е изрядно", стана още ясно от думите на кмета на Варна. Поводът за коментара му беше сигналът на депутата Стела Николова до прокуратурата.

Търси се отговорност  и за канализационната тръба под Варненското езеро. Наблюдаващите прокурори трябва да решат дали да отстранят от длъжност Портних.

Преди близо две години институциите във Варна научават за авария на канализационна тръба, която минава през Варненското езеро, но в продължение на цели цели девет месеца по-късно, милиони кубични метри фекални води вече са в езерото, пише "Фокус".

Повече от година по-късно тръбата беше подменена и мръсната вода спря да се излива в езерото, поне временно. Тогава тръбопроводът обаче не беше закопан под дъното на Варненското езеро, какъвто беше планът. През следващите месеци последваха нови аварии и нови ремонти. В това време още боклуци оцветяваха водата в кафяво.

Снимка: БГНЕС