Обявиха Петър Петров и Ами за национално издирване, бивша съпруга на Еврото проговори

Твърди се, че Еврото е успял да избяга през подземен вход на заведението

30.05.2023 | 18:56 Редактор: Искра Ангелова

Мащабна акция в София. Специализираният отряд за борба с тероризма, ГДБОП и прокуратурата са влезли в известен столичен ресторант в квартал "Драгалевци". Предполага се, че акцията е насочена срещу двама бизнесмени с прякори Ами и Петьо Еврото. Главният секретар на МВР уточни - няма задържани.

Собствениците на ресторанта са били уведомени, а управителят на заведението твърди, че униформените просто са дошли на проверка.

"Дойдох само на проверка и това беше. Нямаше чак такава мащабна спецакция, ако имаше, щяха да затворят ресторанта", каза управителят Николай Иванов.

Предполага се, че специализираната операция е насочена срещу бившия шеф на столичното следствие - Петьо Еврото и бизнесмена Размиг Чакърян - Ами, бивш бодигард на Къро, който преди дни беше убит в Република Южна Африка.

Твърди се, че Петьо Еврото е успял да избяга през подземен вход на заведението и по информация на Bulgaria ON AIR Ами и Еврото са обявени за национално издирване.

Според журналиста от Антикорупционния фонд - Николай Стайков, отварянето на стари дела, свързани с Петьо Еврото и случая "Осемте джуджета", са в резултат от новата вълна в прокуратурата.

"По различен начин изглежда прокуратурата от три седмици насам, не мога да се отърва от усещането за елемент на едно отмъщение за опита за смяна на Иван Гешев като главен прокурор. Такава ни е корупцията - явно по ресторантите се случва явно", коментира той.

Според Стайков Еврото е един от големите помагачи в съдебната система.

"Ако се разследва дейността на тези помагачи в съдебната система - хора с влияние, които помагат на хора в нужда по определени дела, може да се окаже, че нямаме нужда от съдебна реформа. "Осемте джуджета" стана символ на една мрежа на влияние в прокуратурата на високо ниво, която бива много често използвана за неправомерни цели", допълни Стайков.

Завесата повдига и бивша съпруга на Еврото - Любена Павлова, която дава интервю пред Антикорупционния фонд.

"То увеличава не съмненията, а директно информациите за наличието на такива мрежи на влияние, които трябва да бъдат разследвани с цел изчистване на съдебната система", категоричен е журналистът.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.