Митничари хванаха недекларирана валута за 312 932 лв. и 46 720 цигари без бандерол

Най-много са нарушенията на ГКПП "Дунав мост"

30.05.2023 | 11:24 Редактор: Елеонора Танева
Митничари хванаха недекларирана валута за 312 932 лв. и 46 720 цигари без бандерол

Митнически служители от ТД Митница Русе откриха недекларирана валута с левова равностойност 312 932 лева при две проверки. 

На 26.05.2023 в района на ГКПП Ферибот-Оряхово около 16:00 е спряна за щателна митническа проверка, влизаща в страната товарна композиция-влекач и хладилно ремарке, управлявана от турски гражданин и пътуваща от Франция за Турция. При извършената физическа проверка на кабината на влекача митническите инспектори установяват, че в естествени кухини на тавана са укрити 6 прозрачни плика с еврови банкноти. Общата стойност на откритите парични средства е 60 000 евро (117 349 лева). 

При друг случай на 18.05.2023 г. в района на ГКПП Дунав мост 2 – Видин-Калафат е спрян за митническа проверка товарен автомобил с чужда регистрация, който е пътувал по маршрут от Германия за Турция през България, управляван от турски гражданин. В хода на контролните действия митническите инспектори откриват във фабрична кухина в страничната стена на шофьорската кабина 10 пакета, съдържащи евро банкноти с различен номинал. Установената недекларирана валута е общо 100 000 евро с левова равностойност 195 583 лева. На нарушителите са съставени актове за установяване на административно нарушение по Валутния закон.

Общо 46 720 къса цигари задържаха митнически служители на ТД Митница Русе при четири проверки.

На 26.05.2023 г. в района на ГКПП Дунав мост – Русе митнически инспектори спират за щателна проверка, излизащ от страната товарен автомобил. В хода на проверката те констатират, че в превозното средство е изграден тайник, съдържащ 16 600 къса цигари с валиден български бандерол. Акцизните стоки са иззети от митническите власти, а на водача на превозното средство са съставени два акта за установяване на административно нарушение-един за изградения тайник и един за цигарите.

При друг случай през същия ден в района на ГКПП Дунав мост - Русе митнически служители извършват проверка на излизащ от страната лек автомобил и установяват общо 216 кутии или 4320 къса цигари с български акцизен бандерол, превозвани в нарушение на ЗАДС. Тютюневите изделия са иззети, а по случая на водача е съставен акт за установяване на административно нарушение.

В трети случай на 26.05.2023 г. в района на ГКПП Дунав мост 2 Видин-Калафат около 20:30 часа, митнически инспектори спират за щателна митническа проверка, излизащ от страната товарен автомобил. В хода на контролните действия служителите забелязват, че от лявата страна между прага и гредата на превозното средство е поставена допълнителна ламарина, която е заварена за прага и гредата, като по този начин е изграден тайник. В него митническите инспектори откриват голямо количество цигари с валиден български акцизен бандерол. При продължилата проверка инспекторите откриват още укрити цигари с валиден български акцизен бандерол в кухината на таблото и под предната седалка на товарния автомобил. Общото количество на установените и задържани от митническите власти цигари с български валиден акцизен бандерол е 730 кутии (14 600 къса). 

На водача са съставени актове за установяване ва административно нарушение както за цигарите, така и за изградения тайник. 

При друг случай три дни по-късно - на 29.05.2023 г. около 14:45 ч. в района на ГКПП Дунав мост - Русе е спрян за щателна проверка, излизащ от страната товарен автомобил. Митническите инспектори откриват, че във фабрични кухини под корите на страничната и задните врати на товарното помещение са открити тютюневи изделия. Общото установено и иззето количество цигари е 560 кутии (11 200 къса), всички облепени с български акцизен бандерол.

Снимка: Агенция "Митници"