Кюлчетата и пачките не са престъпление, Сарафов нямал общо с прекратяването на делото

Това не е първо прекратяване на разследването

27.05.2023 | 15:10 Редактор: Юлиан Христов
Кюлчетата и пачките не са престъпление, Сарафов нямал общо с прекратяването на делото

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че няма никакво отношение към прекратяването на производството за снимките с пачки и кюлчета от спалнята на Бойко Борисов в резиденция "Бояна".  

"Не коментирам писания в трибуквена медия", коментира той пред "24 часа". Според публикации прекратяването е станало под "личния надзор на Сарафов", тъй като на 10 май - датата, на която е подписано постановлението, той е бил и.д., а главният прокурор Иван Гешев е бил в САЩ. От постановлението става ясно, че то е трябвало да се изпрати за сведение във ВКП.  

Публикувани са и четири страници от самото постановление. Те обаче явно са доста повече, ако се съди по това, че последната е с номер 33. На нея е посочено, че постановлението се прекратява въз основа на това, че деянието, което е било предмет на разследването, не представлява престъпление.  

Тъй като е публикувана съвсем минимална част от прокурорския акт, не може да се разбере на базата на какво основание наблюдаващият прокурор е стигнал до това заключение. Както и едва ли толкова обемно постановление е писано за един ден.  

Това всъщност не е първо прекратяване на това разследване. Снимките се появиха през лятото на 2020 г. Беше образувана проверка.  През декември 2020 г. обвинителите стигнаха до заключение, че снимките са манипулирани. После беше възобновено и започна ново разследване, в хода на което беше възложено на БНБ да провери серийните номера на банкнотите. Не стана ясно обаче кога държавното обвинение го е възобновило.  

Разследването не се е водело от Националната следствена служба, която оглавява Сарафов, а освен това наблюдаващият прокурор трябва да се води по  вътрешното си убеждение и доказателствата, поне така пише в закона. 

Кадър: Youtube