Граничарят с 500 евро за такса "спокойствие" излязъл от болница, за да прибере парите

Очакват го от 3 до 10 години затвор и глоба до 20 хил. лв.

01.05.2023 | 13:29 Редактор: Юлиан Христов
Граничарят с 500 евро за такса

Граничният полицай, който беше арестуван по обвинение за искане и получаване на подкуп, е бил в болницата в Сандански, когато е решил да отиде и да прибере 500 евро за такса "спокойствие". 

Той постъпил там ден преди да бъде арестуван. Задържането му е станало непосредствено, след като излязъл от болницата, за да се срещне с изнудван от него бизнесмен. След ареста му той бил върнат в болницата, където пред стаята му е поставена охрана, уточнява "24 часа". 

Според прокуратурата униформеният е използвал служебното си положение и заплашвал бизнесмена, че ще извършва постоянно проверки на товарните автомобили, преминаващи през ГКПП Кулата, свързани с дейността на транспортните му дружества.

С постановление на наблюдаващия прокурор граничният полицай е задържан за срок до 72 часа.

За извършеното престъпление е предвидено наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

Предстои Окръжната прокуратура–Благоевград да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Причината полицаят да е в болница е получено нараняване при лека трудова злополука, но състоянието му не е тежко.

Снимка: БГНЕС