Съдът остави в ареста 14-годшния, обвинен за убийството на македонец и побой над украинец

Бургаският окръжен съд го остави в ареста

29.04.2023 | 21:30 Редактор: Искра Ангелова
Съдът остави в ареста 14-годшния, обвинен за убийството на македонец и побой над украинец

Бургаският окръжен съд остави в ареста 14-годишния Мишо Асенов, обвинен в убийството на 50-годишен мъж от Северна Македония. Прокурорът по делото посочи, че момчето умишлено е извършило престъплението. Според неговия адвокат обаче, става въпрос за самозащита.

По време на днешното заседание, държавното обвинение представи справка от полицията в Несебър, от която е видно, че момчето се разследва и за друго престъпление.

"Това е един известен вече на медиите герой, който на 5 февруари тази година е бил препятстван при извършване на кражба в Слънчев бряг от украински гражданин и той го е нападнал с тръба. Води се досъдебно производство и има постановени експертизи, включително и съдебно-медицинска доколкото разбрах, на украинския гражданин. Това не му е първи опит за нападение на някого по този начин", поясни прокурорът по делото Иван Кирков.

Има доказателства убийството да е извършено умишлено. "В момента, в който той е нанесъл ударите на пострадалия и в своя разпит е споделил, че веднага си е тръгнал без да знае, че лицето е починало, той го е покрил с остатъци от матраци и някакви плоскости", допълни прокурорът, цитиран от БНР.

По време на заседанието той посочи, че има доказателства изчезналите пари на северномакедонеца да са използвани за погасяване на кредит в заложна къща в Слънчев бряг. Това е подкрепено и от свидетелските показания на майката на момчето. По време на разпита тя е обяснила, че е намерила 1400 лв. в чанта на момчето. Синът ѝ казал, че ги е взел от пиян турист зад някакво заведение. Това е посочил и братът на момчето.

Адвокатът му - Радостин Пенев, поиска по-лека мярка за неотклонение. Той обясни, че момчето е съдействало на полицията, а убийството е извършено при самозащита.

"Представете си едно 14-годишно дете, което е набелязано от един мъж 50-годишен, който в продължение на 3 часа го е наливал с алкохол, 3 литра бира. Впоследствие го е завел в една гора и му е предложил 50 лв. да му плати и се е опитал да го изнасили. 50-годишният мъж е нанесъл удар в главата на моя подзащитен, когато той се е обърнал и се е опитал да избяга", посочи защитникът.

Адвокатът допълни, че няма доказателства, че момчето се е опитало да скрие трупа, а това може да го е направил някой друг. Тялото е открито след дни, а в местността има наркомани, допълни защитникът.

Пред съда Мишо Асенов каза, че съжалява.