Каналджиите от АМ "Тракия" гонили бърза печалба от 100 000 евро

До 6 години затвор и глоба от 20 000 лв. грози мъжа и жената, хванати да превозват бежанци с линейка

24.04.2023 | 13:48 Редактор: Елеонора Танева

До 6 години затвор и глоба от 20 000 лв. грози мъжа и жената, хванати да превозват с линейка 23-ма бежанци от Афганистан. Трафикантите бяха задържани след гонка на АМ "Тракия".

Единият от трафикантите е осъждан 4 пъти - за шофиране след употреба на алкохол и липса на свидетелство за управление на МПС. На него и спътничката му е повдигнато обвинение за осуетяване на полицейска проверка и каналджийство. 

Мигрантите са качени на територията на област Стара Загора, като е трябвало да бъдат превозени до границата ни със Сърбия. Те са преминали зелена граница от Република Турция, като оттам са били превозени с неустановен досега транспорт. Средно всеки бежанец е платил по 5000 евро. Три от лицата са непълнолетни.

"Имало е информация, която е дала основание на колегите да предприемат действия по преследване и задържане. Автомобилът не е с предназначение на специализиран автомобил за спешна медицинска помощ, той е излязъл от употреба. Мъжът и жената са с мярка за неотклонение "задържане за 72 часа", уточни директорът на МВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов.

Съдът ще прецени дали искането на прокуратурата за постоянен арест на каналджиите е основателно.