Окончателно: Събарят незаконен палат на брега на язовир "Искър" 

ВАС приема, че частна компания е извършила строителни дейности без документация

21.04.2023 | 17:41 Редактор: Юлиан Христов
Окончателно: Събарят незаконен палат на брега на язовир

Строежът на "Био майнинг" АД на язовир "Искър" е незаконен и подлежи на събаряне. Това е окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС). Върховните магистрати приемат, че става дума за незаконна постройка без необходимите инвестиционни проекти и строителни книжа.   

Предмет на делото е заповед на главния архитект на Столична община от 2021 година. С нея е разпоредено на "Био майнинг" АД - София и на "Югозападно държавно предприятие" да премахнат незаконен строеж в местността "Авала". В заповедта е посочено, че строежът няма одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж. 

Със заповедта се разпорежда премахването на изцяло нов строеж, който е изпълнен през 2020 година от частната компания в имот, който е публична държавна собственост.  

ВАС приема, че става въпрос за нов строеж, за който обаче няма одобрена документация, поради което правилно сградата е определена като незаконна. 

Според дружеството става въпрос за извършване на авариен ремонт на стара сграда. "По делото обаче е установено, че сградата е с по-голяма квадратура и с различна етажност спрямо тази, описана в Акта за публична държавна собственост. Същата е изпълнена с изцяло нови конструктивни елементи – носещи колони, нови стени и покривна конструкция, което оборва твърдението на дружеството, че се извършва ремонт на съществуващ обект. Дори да се приеме обратното, то изпълнените строителни работи не могат да бъдат квалифицирани като "текущ" ремонт, а носят белезите на "основен" ремонт", мотивират се съдиите. 

В края на февруари ВАС прие за незаконна и друга постройка на язовир "Искър" и остави в сила решението на Административен съд София – град, с което беше отхвърлена жалбата на "Био Майнинг" срещу заповедта на главния архитект на Столична община за събаряне на склада. 

Снимка: БГНЕС