Против волята на прокуратурата съдът се споразумя със сирийците, прегазили с автобус полицаи

Шофьорът Омар получи 4,10 г. затвор

19.04.2023 | 15:07 Редактор: Елеонора Танева
Против волята на прокуратурата съдът се споразумя със сирийците, прегазили с автобус полицаи

Съдът в  Бургас  призна за виновни тримата сирийци за тежката катастрофа с мигранти в Бургас. През август 2022 г. при опит да избегнат полицейска блокада в центъра на Бургас те причиниха смъртта на двамата бургаски полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев.  Делото е за каналджийство. 

Съдът прие делото да се гледа по съкратената процедура, без разпити на свидетели и вещи лица, след като тримата обвиняеми се признаха за виновни. Прокуратурата  отхвърли искането да бъде сключено споразумение с обвиняемите.  

Омар Аднан, който беше зад волана на автобуса-убиец, получи присъда от 4,10 г. затвор и 12 00 лв. Непълнолетният Ахмад Мухид, който е настанявал мигрантите  в автобуса и ги е накарал по време на целия път да лежат между седалките на пода,  получи 1,10 месеца затвор.

Третият обвиняем Абдулах Ахмед, който е осигурил автобуса и е финансирал операцията,  е осъден на 4,4 г. затвор  и глоба от 18 хил. лв.

За трафик на мигранти законът предвижда максимална присъда от 6 месеца лишаване от свобода. Присъдите обаче бяха редуцирани, тъй като делото се гледа по съкратената процедура.

Процесът за смъртта на двамата полицаи все още не е внесен в Бургаския окръжен съд.

Снимка: БГНЕС