Спешно! Нова процедура при бомбена заплаха, актуализират плана срещу тероризма

Нови над 45 заплахи, отново изпратени по имейл, затвориха учебни заведения в страната

30.03.2023 | 13:40 Редактор: Михаела Димитрова

Четвърти ден сигнали за бомби към училища в София и страната. Нови над 45 заплахи, отново изпратени по имейл, затвориха учебни заведения. Продължава разследването на ГДБОП, което цели да установи къде се намира изпращачът. Директорите по места решават дали занятията да продължат. 

Няколко училища в Бургас започнаха деня с имейли за поставени взривни устройства в сградите, което наложи евакуация на учениците. Заплашителни имейли получиха и учебни заведения в Пловдив, Стара Загора, Добрич, Ямбол и София

"При подобни сигнали не знаем как да реагираме", коментира в "България сутрин" експертът по национална сигурност доц. Милен Иванов. "Дори и да не е конкретно хибридна война, създаването на психоза също не е полезна за обществото и донякъде спомага за постигането на целите. В нашата страна има проблем - имаме стратегическа рамка Закон за противодействие на тероризма, но, за съжаление, нямаме тактически действия, ние не знаем какво да правим", обясни той.

До утре трябва да е готова процедурата за реакция при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура. Очаква се Националният план за противодействие на тероризма да бъде актуализиран до 31 май. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR