Директор на училище със сигнал за бомба: Съдържанието беше заплашително, звучеше несериозно

При проверка не бяха открити взривни устройства

27.03.2023 | 18:47 Редактор: Вяра Димова
Директор на училище със сигнал за бомба: Съдържанието беше заплашително, звучеше несериозно

Анонимни сигнали за бомби евакуираха редица училища в цялата страна. Идентично съобщение е изпратено по имейлите на близо 50 учебни заведения. За щастие в нито една сграда не е открито взривно устройство.

От сутринта столични училища осъмнаха с имейли за поставени взривни устройства в сградите, което наложи евакуация на учениците и прекратяване на учебния процес. 

"В 09:15 ч. заместник-директорите са видели имейла, получен е на официалната поща. Съдържанието му е много заплашително. Звучеше ми несериозно. Тъй като имаме принципна позиция да не обръщаме внимание на такъв тип заплахи - казахме, че си продължаваме учебния процес, но след това се обадиха от полицията да кажат, че трябва задължително да се евакуираме", каза директорът на 51 СУ София  Асен Александров.

При проверка на място взривни устройства не са открити, паника също не е имало. 

"Според мен е шега, но действахме според указанията", каза един от учителите.

"Може и да е шега. Не за първи път има фалшиви сигнали", споделиха учениците.

По същото време заплахи за бомби са получени на имейлите на много училища във Варна и Бургас, там също децата са били изведени от сградите. 

"Обадиха  ни се учителите и ни казаха да дойдем да приберем децата. Те вече бяха излезли от училище", разказаха родители.

По случая със заплашителните мейли е сезиран отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

Снимка: БГНЕС