Разбиха една от най-големите нарколаборатории в страната, отглеждали канабис под земята

Издадено е постановление за задържане на 7 лица

27.03.2023 | 16:50 Редактор: Петя Кръстева
Разбиха една от най-големите нарколаборатории в страната, отглеждали канабис под земята

Една от най-големите нарколаборатории, откривани в страната, бе неутрализирана при съвместна операция на прокуратура, полиция и Агенция "Митници". Тя се намира в землището на село Баня, община Нова Загора. Помещенията, в които са отглеждани наркотичните вещества, са обособени под земята, а входът към тях е бил замаскиран от микробус, през вратата на който трябва да се премине, за да се достигне под земната повърхност.

Професионализмът и вниманието към детайла, с който е изградено съоръжението, бе изтъкнат от Борислав Сарафов - директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването. Той обърна внимание  върху големината на помещенията в нарколабораторията и отличи добрата работа на служителите на МВР, довела до разкриването на организираната престъпна група, която е обслужвала съоръжението.

Прокурор Сарафов, прокурор Веселин Гангалов - административен ръководител на Окръжна прокуратура - Сливен, главен комисар Петър Тодоров - главен секретар на МВР, главен комисар Атанас Илков - директор на ГДНП и старши комисар Димитър Величков - директор на ОД на МВР - Сливен предоставиха подробности за осъществената операция по разкриването на нарколабораторията.

Те посочиха, че наблюдаващият прокурор при Окръжна прокуратура - Сливен е издал постановления за задържане за срок до 72 часа на седем лица, обвинени в участие в ОПГ, занимаваща се със засаждане, отглеждане и държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. На всеки от тях са повдигнати обвинения за засяване и отглеждане на канабис, както и  за притежание с цел разпространение.

В помещенията са открити близо 2000 растения. Общата стойност на открития канабис възлиза на 240 000 лева, а полицейските служители са работили по установяване на групата през последните 4 месеца. 

Предстои Окръжна прокуратура - Сливен да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на обвиняемите.

Снимка: МВР