Картината на Полък била подарък за известна актриса, планирали да я продадат на таен търг

На гърба ѝ е открит надпис "на моята скъпа и талантлива приятелка Лорън Бекол за рождения ѝ ден"

22.03.2023 | 17:17 Редактор: Петя Кръстева

На гърба на мистериозната картина на художника Джаксън Полък, открита при спецакция срещу трафика на културни ценности, има надпис с посвещение на голяма холивудска звезда. Той гласи "на моята скъпа и талантлива приятелка Лорън Бекол за рождения ѝ ден". Тя е американска актриса от 50-те години на миналия век, съпруга на холивудската звезда Хъмфри Богарт. Американският филмов институт включва Бекол под номер 20 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино.  Върху творбата е спомената и датата - 16 март, 1949 година. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура за хода на разследването. 

Отзад на картината има и подпис на бившия румънски диктатор Чаушеску. По неофициална информация тя му е била подарена от дипломат. Картината е в Националната художествена галерия, след като е била открита при съвместна акция на българските и гръцките служби и Европол. Според разследващите преди да бъде намерена за картината се организирала незаконна продажба чрез таен търг. Мъжът, който е задържан на територията на страната, не е знаел дали творбата е автентична, или не. Твърди, че само я е съхранявал. 

Според извършените до момента две експертизи техниката и използваните бои съвпадат с тези в творчеството на американския художник.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.