Кой иска да свали Иван Гешев? Ето го заговорническия запис

При претърсванията е открита флашка с телефонни разговори между пет лица

16.03.2023 | 18:44 Редактор: Михаела Димитрова

Прокуратурата разследва няколко души, сред които се подозира, че има и журналист, за търговия с влияние. От държавното обвинение разпространиха намерени у един от тях записи, в които се обсъжда смяната на главния прокурор Иван Гешев и се обяснява, че се събират 400 хил. лева за смяната на полицейски началник.

При извършените следствени действия в имоти на обвиняемите с инициали Д.Г. и Т.И. е открит списък с имена на магистрати - следователи, прокурори и съдии, които били обект на заплахи.

"Тук съм, защото като главен прокурор, няма да позволя не само да се засягат интересите на народа, но и на магистрати, съдебни служители - от организираната престъпност", каза главният прокурор Иван Гешев.

При претърсванията е открита флашка с телефонни разговори между пет лица. В 15 от разговорите се чуват диалози основно на Красимир Каменов-Къро, включително с журналист, обвиняемите и други лица ,чиято самоличност се изяснява. В диалозите се споменават имена на бивши премиери, политици, бизнесмени, разследващи журналисти.

"Не, брат, ще го направя още по-лошо, заклевам се. Сега ще видиш, ще ги изчистим, тия въобще няма да живеят там. Чакай да видиш какво съм им подготвил" се чува в записа.

От прокуратурата твърдят, че има организирана атака срещу нея и МВР от страна на лица от различни обществени сфери, включително с финансиране от "Цецо от Белград", който всички знаели кой е, по думите на Гешев.

"От жилище, обитавано от Д.Г., е намерен и иззет плик, който съдържал в себе си бял плик с напечатан текст на български език", коментира говорителят на ПРБ Сийка Милева.

"Към момента няма данни в СГС да е оказван натиск върху прокурор или съдия по отношение по водене на дела и вътрешни убеждения", каза административният ръководител на СГП Илияна Кирилова.

 Към момента има досъдебното производство, единият обвиняем е задържан, другият е напуснал страната.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
Youri Slavkov
преди 1 година
Причината за този т.нар. брифинг се крие в поведението на Борисов евроатлантика с най-силно развит инстинкт за самосъхранение. Изплашен от списъка Магнитски, реши да става депутат, пое ангажимент относно съдебната реформа и захвърли приятеля си на кучетата. Сигнализирай за неуместен коментар