Разбиха депо за мигранти в кравеферма край Карнобат, задържани са двама каналджии

Местните казват, че най-често бежанците са били извозвани вечер към магистрала "Тракия"

10.03.2023 | 13:53 Редактор: Ирена Бакърджиева

Разбиха депо за мигранти във ферма край Карнобат. По време на акцията там са отрити шестима мароканци. Според разследващите в него двама българи приютявали нелегално преминалите границата ни, докато бъдат превозени до други точки в страната. След споразумение с прокуратурата обаче днес съдът в Карнобат ги освободи. Шестима души са задържани.

В кравефермата край карнобатското село Сърнево се е намирало депото за нелегални мигранти. При акцията на полицията вчера са били задържани 6 души, които са изчаквали в депото да бъдат извозени до точка на магистрала "Тракия", откъдето да отпътуват за София. С прокурорско постановление за 72 часа са задържани двама души, които са настанявали тук нелегалните мигранти, и са им давали храна и вода.

Депото в кравефермата в село Сърнево е действало поне от един месец. Местните казват, че най-често мигрантите са били извозвани вечер към магистрала "Тракия".

"В една ферма за крави - там били. Минават постоянно, ей преди малко в Бърган имаше натръшкани 13 човека", сподели Николай Вичев.

"Той ходи нощна смяна, постоянно колите хвърчат, аз умирам от страх! Изобщо е нещо страшно тука", добави Радка Димчева.

В селото живеят около 40 души, предимно възрастни хора. Казват, че често виждат мигранти по улиците на групички.

"Били сме свидетели как полицията точно тук до завоя към 10-ина човека. Те си правят винаги проверки от "Гранична полиция", но то е като "Изворът на белоногата" - ти го спираш оттук, той излиза от другаде", коментира Златко Георгиев.

"Минават по двама, по трима. Виждат се, от време на време идват. Аз ги виждам по улиците да се разкарват", каза Мария Денева.

При акцията са задържани двама мъже. Единият е от село Сърница, другият от съседното село Черково. Те посрещали мигрантите, идващи пеша от границата, настанявали са ги в депото, давали са им храна.

"Познавам го човека, всеки ден го виждам да идва тук. Той си е от Карнобат. Тук има животновъдна ферма", обясни кметският наместник в село Сърнево Гергана Кирова и добави, че въпросният човек се казва Димитър.

Днес край друго карнобатско село - Детелина, е била задържана поредната група мигранти, близо 20 човека. Месните казват, че със затоплянето на времето миграционният натиск се е засилил.

Вижте повече във видеото