Митничари откриха над 1,3 млн. лв. недекларирана валута на "Капитан Андреево"

По случая е образувано бързо производство

28.02.2023 | 17:58 Редактор: Петя Кръстева
Митничари откриха над 1,3 млн. лв. недекларирана валута на

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 366 773 лева при проверка на товарен автомобил, излизащ от страната.

На 27.02.2023 г. на Митнически пункт "Капитан Андреево" пристига влекач с хладилно полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Нидерландия през България за Турция. По метода "анализ на риска" камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която във фабрични кухини на хладилния агрегат са открити пакети с пачки евро с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 698 820 евро с обща левова равностойност 1 366 773 лева. 

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районната прокуратура  в Хасково - Териториално отделение - Свиленград. Водачът – З.Ю. на 40 години, турски гражданин, е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. 

Снимка: Агенция "Митници"