В "Люлин" протестират за справедлива присъда за убиеца на Илиян

Апелативният съд пусна заподозрения за убийството под домашен арест миналия месец

05.02.2023 | 19:10 Редактор: Ирена Бакърджиева

Акция в столичния квартал "Люлин" с искане за справедлива присъда за смъртта на Илиян Илиев.

Пред блок 255 в столичния квартал "Люлин" преди една година Илиян Илиев е смъртоносно намушкан с нож, след като той и още една група приятели са се събрали да празнуват раждането на дете и на футболното игрище пред блока са пускали заря. Това довело до напрежение между него и неговия съсед Дениз, който е обвиняем за убийството му.

Недоволството на хората, които са се събрали пред блока на мирен протест, е, че Апелативният съд миналия месец пусна заподозрения за убийството под домашен арест. Хората са се събрали, за да настояват за адекватна присъда.

"Надяваме се престъпникът да влезе в затвора и да си го приберат там, защото тук не му е мястото. Той има присъда за наркотици преди това – условна, и в условната присъда извършва това деяние. Много пъти на игрището се е провиквал по децата, пуснахме достатъчно клипчета, където се вижда към един възрастен човек колко арогантно се държи", категорична е Александра, която живее в блока.

Друга жена от протеста потвърди, че е получавала призовка за организирането на мирни протести.

"Миналата седмица в четвъртък ми се обади разследващ полицай от девето РПУ, бях извикана, за да подпиша предупредителен протокол, че няма да притеснявам господина и семейството му. Полицията ми каза, че жалбата идва от бащата на Дениз Алгази. Човекът се чувствал застрашен от нашите действия, смятал, че с моите публикации във Facebook и сбирането на мирен протест ги призовавам към вербална и физическа саморазправа", обясни жената.

Тя сподели, че е виждала Дениз само в съдебната зала и е била на всичките му мерки за неотклонение, но не го е виждала, откакто е под домашен арест и не иска да има контакт нито с него, нито със семейството му.

"Ние не правим мирен протест заради него. Ние го правим заради решението на съда. Не сме съгласни с това, което се случва и смятам, че всеки има право на мнение в тази държава. Мястото на убийците е в затвора, не вкъщи на топло"