Измамиха бизнесмен с 1 млн. лв., обещали му инвестиция в криптовалути

 По случая тече разследване в ГДБОП

03.02.2023 | 15:26 Редактор: Вяра Димова
Измамиха бизнесмен с 1 млн. лв., обещали му инвестиция в криптовалути

Бизнесмен от София е измамен с над 1 млн. лв. Сумата е превеждана по банкови сметки в продължение на близо четири месеца с обещанието парите да бъдат инвестирани в криптовалута със сериозна печалба.

Измаменият човек е бил подлъган да се регистрира в платформа за криптовалути. Обещанието е било, че парите му ще бъдат инвестирани в криптовалути и ще има сериозна печалба.

В продължение на месеци средствата са били превеждани по сметки на финансови мулета. Така пострадалият от измамата е загубил над един милион лева. По случая тече разследване в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП апелира към хората да не се доверяват на подобни платформи.

"Да внимават с кого комуникират, какви свои лични данни предоставят, да не се подмамват от оферти за бързо забогатяване или утрояване на техните финансови средства. Особен индикатор е това, че комуникацията се води в криптирани приложения, от които после е изключително сложно за нас, като правоохранителни органи, да намерим хората, които са си чатили с нашата жертва"

Подобни измами се извършват от чужди граждани обясняват от ГДБОП. А парите се изпращат на различни места в света, съобщи БНР.

От МВР обясняват и схемата на измамниците.

"Българските жертви са разпращали различни суми, от рода на около 20 000 лв., на различни банкови сметки в Лондон, Португалия, Полша, Турция, Хонконг и т.н., но накрая техните пари стигат до банкови сметки, контролирани от финансови мулета и други организирани престъпни групи, които изпират тези финансови средства. Хората, които извършват инвестиционната измама, са част от една организирана престъпна група, а хората, които изпират парите, естествено са в колаборация с първите".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)