До 20 г. затвор грозят пияния баща, погубил детето си в катастрофа в Старозагорско

Предстои да се установи дали децата са возени според законовите изисквания

30.01.2023 | 13:33 Редактор: Елеонора Танева

42-годишният шофьор, който самокатастрофира пиян край Хрищени, не е в състояние да дава показания, тъй като е в болница със счупен шиен прешлен и с травма на главата. При инцидента загина 7-годишната му дъщеря, а другото му дете, момче на 9 г., беше ранено и също е в болница.

Фаталният инцидент стана в нощта на 28 януари. След употребата на алкохол, бащата, който вози двете си деца в автомобила, не успява да вземе десен завой и забива колата в бетонна ограда. 

"Взета му е кръв за химическа експертиза, която евентуално следва да установи дали точно това са параметрите - 1,42 промила, така или иначе е употребил значителни количества алкохол", уточни окръжният прокурор Стара Загора - Дичо Атанасов.

Тепърва ще се установява и дали са били спазени всички законови изисквания за превоз на деца в автомобила.

"Нелепото е, че е превозвал двете си малолетни деца, едното е изпаднало при удара в оградата и е загинало, а другото се е вклинило между седалките на автомобила и е с политравми в болница", съобщи магистратът.

"Наказанията за шофьора в случая, ако е непредпазливо деяние, по преценка на наблюдаващия прокурор е от 3 до 15 години, а ако се мине на евентуален умисъл, е до 20 години", уточни окръжният прокурор.

Назначената автотехническа експертиза трябва да установи точно с каква скорост е карал пияният водач.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.