"Виках за помощ, но никой не ми помогна": Психично болна жена напада столичани с бокс

Държавните психиатрични болници са препълнени

22.01.2023 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

Страх сред жителите на столичния квартал "Младост". Жена напада в гръб и удря с бокс случайни хора на улицата, сигнализираха потърпевши. По думите им жената вероятно е с психично заболяване.

Показваме ви една от пострадалите, която живее в столичния кв. "Младост". Тя избра да скрие самоличността си, защото се страхува да не бъде нападната отново. На 13 януари в 16 часа тръгва пеша за среща с приятелка, когато изненадващо е нападната в гръб.

"Говорех по телефона и усетих как някой се приближава, усетих силен удар по главата, извиках за помощ. Никой не ми помогна. Жената тръгна да ме гони и аз се скрих в цветарски магазин", разказа потърпевшата.

След първоначалния шок от нападението, тя вижда, че ударена от жена. 

"Първоначално не разбрах с какво ме удари, имах голяма цицина на главата. От групите в социалните мрежи разбрах, че напада с бокс", сподели пострадалата.

Оказва се, че агресивната жена действа в квартала от ноември миналата година. Подавани са и сигнали в полицията. Това не е първият случай, в който човек с психични проблеми е опасен за околните. Оказва се, че психично болните стигат до клиники едва след като извършат по-тежко престъпление. Практиката показва, че много от тях са били пациенти в някоя от клиниките в страната, но след лечение са били пуснати.

"Връзката се къса при изписване от болницата, защото в България липсва връзката за извънболнична помощ. Тя е осигурена само в частта с медикаменти. Социалните служби отказват да се включат в грижите за тези пациенти в извънболнична среда, когато те нямат близки. Психично болните без близки са оставени на самотек", коментира директорът на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова.

Към момента държавните психиатрични болници са препълнени. В тях са настанени над 300 пациенти.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


4
3 rate up comment rate down comment 1
Жоро
преди 1 година
И в "соца" какво толкова гениално биха направили, което сме изгубили. Дайте да ги изтрепем? Въобще за здравите не може да се погрижим да не полудеят, камо ли за лудите да оздравеят.Жална майка България... Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 4
Lusien
преди 1 година
Не може да се направи нищо. Нарушават се човешките и права. Това да не ви е "соца" ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 7
l_vutov@mail.bg
преди 1 година
Не може да се направи нищо. Нарушават се човешките и права. Това да не ви е "соца" ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
26 rate up comment rate down comment 1
Иван
преди 1 година
"Виках за помощ, но никой не ми помогна" - това изречение ясно описва българската действителност. Сигнализирай за неуместен коментар