Дейвид Бодил се съгласи да бъде екстрадиран, адвокатът му: Постъпи разумно

Британските власти разследват 28-годишния мъж за подготовката на терористични действия

12.01.2023 | 19:25 Редактор: Ирена Бакърджиева

Британският гражданин Дейвид Бодил доброволно се съгласи да бъде предаден на английските власти. Окръжният съд в Плевен разгледа наказателното дело за екстрадицията му.

Британските власти разследват 28-годишния мъж за подготовката на терористични действия. По думите на адвоката му личното решение на арестувания е благоприятно за него. 

"Съдът е длъжен в залата да даде възможност, да помисли и да оцени обвиняемият дали иска доброволно да даде съгласие за предаването му за разследването му от английските власти. Той даде съгласието си, което е изключително благоприятно за него. И постъпи разумно!", коментира адвокатът на подсъдимия Георги Ненов.

В Европейската заповед за арест е посочено, че Бодил е извършил пет престъпления, като всичките свързани със съхранение и подготовка за направа на взривни вещества. Той ще бъде съден обаче само по едно от тях, тъй като за останалите няма достатъчно доказателства.

"Ще бъде разследван само за това, което пише в заповедта за арест – член 4 от Закона за взривните вещества от 1883 година на Кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това значи, че притежава взривни вещества! Които са годни да бъде изготвен от тях черен барут", уточни адвокатът.

След като бъде екстрадиран в родината си, там разследването ще установи има ли безспорни доказателства за извършено престъпление. Най-тежкото наказание, което може да получи, в случай че се докаже вината му, е доживотен затвор.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.