Прокурор осъди прокуратурата за 200 000 лв. обезщетение заради незаконно обвинение

Магистратът е бил подсъдим и оправдан за престъпления срещу правосъдието

22.12.2022 | 17:03 Редактор: Елеонора Танева
Прокурор осъди прокуратурата за 200 000 лв. обезщетение заради незаконно обвинение

Прокурор от Окръжната прокуратура в Плевен осъди Прокуратурата на Република България да му плати 200 хил. лв. обезщетение за незаконно повдигнато обвинение, по което е бил оправдан. Решението е на Софийския градски съд.

През април 2015 г. тогавашният административен ръководител на ОП-Плевен Иво Радев е бил обвинен в престъпления срещу правосъдието. Тогава прокуратурата твърдеше, че през юни 2014 г. Радев е склонявал колежката си Снежана Георгиева-Блажева да не поддържа искане за увеличаване на наказанието на осъдения Ивайло Ячков. Радев е бил наблюдаващ прокурор по дело срещу Ячков за пране на пари, по което той се признал за виновен и било сключено споразумение за ефективна присъда. Според прокуратурата, Радев поискал при групирането на наказанията на Ячков да не бъде увеличавано общото наказание. След това поискал и от Окръжния съдия от Плевен Калоян Гергов да не увеличава наказанието на Ячков, пише "24 часа".

С решение от 30 април 2015 г. на ВСС магистратът е бил временно отстранен от длъжност и възстановен година и половина по-късно. 

Решението на СГС може да бъде обжалвано.