Сливенският обирджия е с богато съдебно минало, свидетели: Не вярвахме, че ще разбие банката

За подобно престъпление законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода

18.12.2022 | 15:44 Редактор: Вяра Димова

Мъжът, който се опита да обере банков клон в Сливен, има множество присъди за кражби, въоръжен грабеж и бягство от затвора. Последно е излежавал присъда до 2017 година, съобщиха от прокуратурата. В събота 41-годишният мъж счупи стъклото на банков офис в центъра на града и проникна в него. 

Мъжът се придвижил от село Сотиря до центъра на Сливен с такси. 

"Предварително е взел решение да извърши кражба на пари от банков офис. След като слязъл в центъра на Сливен, забелязал бетоново блокче, което използвал, за да строши прозореца на банковия офис", заяви говорителят на Районна прокуратура - Сливен Катя Стаменова.

В себе си носил и чук. Алармата на банковия клон обаче се задействала, а свидетели на взлома се обадили на спешния телефон 112. 

"Аз се изплаших, защото отидох да проверя дали действително е счупил прозореца, защото не вярвах. Наистина не вярвах, че просто може човек да отиде с камък. Ние видяхме камъка и как той се засили към банката, никой не вярваше, че той действително ще влезе, но влезе", разказа свидетел.

Мъжът не е успял да вземе пари от банката, а дошлите на място полицаи го заварили на вратата. 

"После дойде полиция и го арестуваха, той e познат на полицията", разказа  свидетел.

"Многократно осъждан за различни престъпления - кражби, грабежи, в това число в условията на опасен рецидив - бягство от затвора. Престъпната му дейност е започнала още като непълнолетен. Същият има ефективни налагания лишаване от свобода за срок от 8 години, 12, 3, като последното за 8 години лишаване от свобода", каза още говорителят на Районна прокуратура - Сливен Катя Стаменова.

Пред разследващите 41-годишният мъж обяснил защо е решил да обере банката. 

"Обяснил е, че има нужда от парични средства, тъй като е бил безработен и затова е решил да извърши кражба", допълни Катя Стаменова.

Мъжът е задържан за 72 часа. От прокуратурата ще поискат да му бъде повдигнато обвинение "задържане под стража". За подобно престъпление законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.