Сливенският обирджия е рецидивист - имал присъди за кражби, въоръжен грабеж и бягство от затвора

Районна прокуратура в града започна досъдебно производство за извършен опит за кражба

18.12.2022 | 12:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

Мъжът, който се опита да обере банков клон в Сливен, има множество присъди за кражби, въоръжен грабеж и бягство от затвора. Последно е излежавал присъда до 2017 година, съобщиха от прокуратурата.

Мотивите на извършителя да влезе в банковия офис са били, че няма пари, след като дълго време е бил безработен. Той е от село Сотиря, многократно лежал в затвора за кражби и въоръжен грабеж, а престъпната му дейност е започнала още от непълнолетен, каза днес районният прокурор Катя Стаменова.

Снощи 41-годишния мъж счупи стъклото на банков офис в центъра на града и проникна в него. Очевидци са подали сигнал, задействала се е и алармената система в Банката. Полицаите, които пристигнали на място, са задържали мъжа.

 

"От събраните по делото доказателства е установено, че същият се е придвижил с такси от село Сотиря до центъра на град Сливен, като предварително е взел решение да извърши кражба на пари от банков офис. След като е слязъл в центъра на град Сливен, забелязал бетоново блокче, което е използвал да троши стъклената витрина на страничен вход на банковия офис на "Пощенска банка". Носил е със себе си чукче, което да използва за взломяването на вратата", обясни Катя Стаменова.

"След като е проникнал в офиса, той е започнал да претърсва различни шкафове и чекмеджета, за да търси пари. Задействала се е алармата. Междувременно действията му са били забелязани от намиращ се наблизо свидетел, който е подал сигнал на 112. Непосредствено след това са дошли служители на Районно управление - Сливен, които са заловили лицето до входа на банката", добави тя.

От Районна прокуратура в Сливен са образували досъдебно производство за опит за кражба от банков офис, останал недовършен, поради намесата на полицейски служители. Днес предстои да бъде удължена мярката за задържане на 72 часа.

От прокуратурата ще поискат да му бъде повдигнато обвинение "задържане под стража". За подобно престъпление законът предвижда от 3 г. до 15 години лишаване от свобода.