Съдружникът на Ружа Игнатова се призна за виновен, тя го наричала "машина за продажби"

Грийнууд потвърждава, че схемата с Oncoin е била замислена като измама за милиарди долари

18.12.2022 | 12:18 Редактор: Ирена Бакърджиева
Съдружникът на Ружа Игнатова се призна за виновен, тя го наричала

Съдружникът на Ружа Игнатова в криптопирамидата Onecoin се е признал за виновен пред прокуратурата в САЩ, пишат медиите зад Океана като се позовават на документи от делото. Грийнууд потвърждава обвинението, че схемата с Oncoin е била замислена като измама за милиарди долари.

Карл Грийнууд беше обвинен заедно с изчезналата безследно Ружа Игнатова в заговор за финансова измама и пране на пари. През април ще стане ясно колко години ще лежи в затвора съдружникът на българката. Според съда в Ню Йорк Грийнууд е извършил престъпленията между 2014 г. и 2018 г., когато беше арестуван в Тайланд. 

Ружа и Грийнууд целенасочено са мамили хората по света с обещания да забогатеят, ако се включат в схемата. Той е печелил около 20 млн. евро. на месец и е бил най-добрият дистрибутор на Onecoin.

От прокуратурата в Ню Йорк разкриват, че в кореспонденция между двамата още през 2014 г. те наричат криптовалутата си "боклук". Така например Ружа пише на съдружника си: "Може да не е много чисто, но се гордея с нас. Ти си машина за продажби, а аз те подкрепям, за да го направим нещо голямо".

През 2016 г. в разговор с брата на Ружа - Константин Игнатов, Грийнууд казва за инвеститорите в Onecoin, че са идиоти. А Константин отговаря, че "мрежата няма да работи с интелигентни хора".

Onecoin никога не е имала реална блокчейн верига, а виртуалната валута не е била "копана", става ясно от комуникацията на замесените. "Говорим глупости на хората", казвала Игнатова, цитира "24 часа".

Освен всичко друго Ружа Игнатова и Карл Грийнууд са знаели за трансфера на стотиците милиони, които жертвите превеждали на фирмите им. С признаването на вината си Карл Грийнууд трябва да възстанови всичките средства.