Половината от задържаните педофили - семейни с деца, открити са секс записи с възрастни мъже

От следствието уверяват, че ще се приложи цялата строгост на закона

18.11.2022 | 17:36 Редактор: Искра Ангелова

Специализирана акция в цялата страна срещу разпространението на детска порнография. Задържани за 13 мъже. Сред тях пилот, IT специалист и собственик на магазин. Половината от тях са семейни с деца.

Брутални снимки и видеа на невръстни деца са открити в компютрите на 13 мъже. Включително и секс между деца и възрастни мъже. Един от задържаните живее в сграда, която е на метри от Столичната община.

"Такъв комшия да съм имала досега? Аз живея тук от 60 години", сподели съсед.

В Нови хан също е имало арести и изземане на порнографски материали. За човека, който е задържан от прокуратурата, се съмняват, че имал и педофилски наклонности. Между другото приютът на отец Иван се намира в изключителна близост.

"Това са пълни глупости. Децата от дома са всеки ден при мен да им помпим гумите и топките. Това означава ли, че и аз се занимавам по такава линия с тези деца?", попита Ивайло Христов.

Той е приятел на задържания и не вярва на разследващите.

"Всеки ден пием кафе - сутрин и вечер. Откъде знаете, че има сексуални желания? Да се доверим на прокуратурата в България? Аз лично не бих се доверил", допълни Христов.

От следствието обаче уверяват, че ще се приложи цялата строгост на закона.

"Част от тези лица са склонни от виртуалния свят да преминат и в реалния, и да посегнат на нашите деца, които ходят по улицата и ходят на училище", поясни заместникът на главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

"Над 300-400 български IP адреса в момента свалят подобни материали с отвратителни сцени на сексуална експлоатация на деца", подчерта началникът на отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП Владимир Димитров.

Затова акциите ще продължат.

"Не сте анонимни. И ако сме пропуснали някой, да знае, че ще дойдем и за него", добави Сарафов.

Главният прокурор Иван Гешев не пропусна да припомни отговорността на депутатите. И използва акцията за пример.

"Показа кои са реалните проблеми, а не измислените от политиците", заяви Гешев.

Сега задържаните вече са обвинени и ще могат да бъдат осъдени на затвор до 6 години и глоба.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.