Прокуратурата: Хелоуин в община Белоградчик - ако не се даде лакомство, ще направят пакост

Не се чувствам виновен за абсолютно нищо, категоричен беше кметът Борис Николов

27.10.2022 | 17:45 Редактор: Елеонора Танева

Полиция, прокуратура и антикорупционната комисия с акция в общината в Белоградчик. Разследва се корупционна схема, свързана със сметосъбирането. Акцията е ръководена от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

Тя е започнала по материали на Комисията за борба с корупцията и става дума за тежки финансови престъпления на общината и частно дружество, извършващо  почистването в града. Към момента са разпитани множество свидетели и са претърсени 4 адреса, сред които и дома на кмета". 

Още от 8 сутринта общината в Белоградчик осъмна с десетки униформени и няколко прокурори. Пропускаха се само служители. Освен административната сграда бяха претърсени и частни адреси, офиси и жилището на кмета Борис Николов. Той не беше притеснен от акцията.

"Очаквам всичко да приключи както досега, много шумотевица и после нищо. Едни обвинения голословни и това е. В тази държава всеки може да си обвинява в каквото си иска", каза кметът. 

Според прокуратурата обаче става дума за сериозни злоупотреби.

"Злоупотреби, които са довели до тежко задлъжняване на общината, до заробване на общината в полза на частно търговско дружество", категоричен беше заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Въпросното дружество се занимава с почистването, озеленяването и поддържането на града. Само за последните две години, заради невъзможността на общината да заплаща за услугите, частен съдебен изпълнител е продал общински земи за над 1 милион лева в полза на фирмата. 

"Администрациите много често работят на принципа на Хелоуин, лакомство или пакост - ако не се даде лакомство, ще направят пакост", коментира Борислав Сарафов. 

Според кмета на Белоградчик обаче пакост няма.

"Не се чувствам виновен за абсолютно нищо. Аз вече го доказвам 5 години. Аз, ако имах такива нарушения, отдавана да съм прибран. Нямам нито едно заведено дело", каза кметът Борис Николов. 

Преди месец 13 общински съветници, заедно с председателя на Общинския съвет поискаха оставката на кмета заради непрозрачно управление и конфликт на интереси.

"Притеснения относно работата на общински съвет нямаме. Злоупотребите на кмета са много и най-после държавата реши да се намеси, дано да си свърши работата", заяви председател на ОБС - Белоградчик Боян Минков.

Борис Николов има зад гърба си три пълни мандата като кмет на общината.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.