Ще има ли справедливост за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина?

Присъдата на Йоан Матев може да се обжалва

25.10.2022 | 22:01 Редактор: Петя Кръстева

Шест и половина години затвор получи обвиняемият за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина отпреди повече от 7 години. Матев ще трябва да изплати и общо 300 хиляди лева обезщетение на семейството на жертвата. 

Въпреки че на първа инстанция беше оправдан, Йоан Матев ще лежи в затвора за убийството на Георги Игнатов, което беше извършено посред бял ден в най-големия парк в София. За престъплението той беше задържан едва 20 месеца по-късно.

На 2 юни 2015 г. непълнолетният Георги Игнатов чака приятелката си Лора на пейка в Борисова градина. Малко преди 12:00 ч. е наръган с нож няколко пъти, а убиецът бяга. Впоследствие беше намерен и ножът, с който е убит Игнатов – скрит в шахта.

До него разследващите стигнаха след показания на брата на Йоан - Марсел Матев. След това обаче Марсел отказа да свидетелства срещу брат си в съда. Първоначално ножът беше основно доказателство на прокуратурата, но поради липса на ДНК отпадна като такова. Така останаха само косвените доказателства, които не бяха никак малко.

Оказва се, че телефонът на Матев е бил в района на убийството, а на видеокадри се вижда "бягащо момче", което прилича на него. В следващите дни и седмици Матев изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Присъдата на Йоан Матев може да се обжалва и така делото ще намери своята развръзка във Върховния касационен съд.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов. 

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК