Войната по пътищата - резултат от бедност и корупция или липсва на контрол от институциите?

От МВР обещаха да засилят превенцията

11.10.2022 | 18:15 Редактор: Петя Кръстева

"Войната по пътищата е резултат от бедността, корупцията и неграмотността на обществото", такъв извод направи служебният премиер Гълъб Донев по време на Националното съвещание на МВР. А вътрешният министър Иван Демерджиев обеща законите да бъдат спазвани от всички. 

"Не е само въпрос на контрол, има и много голям процент личен морал. Мерките и законите спрямо шофьорите, които са застанали зад волана са леки – това не е така. Те не са леки, просто не се прилагат. Все по-често полицията залавя водачи с алкохол и наркотични вещества в кръвта и все по-често шофьорите, причинили катастрофи, са под влиянието на опиати", така собственикът на фирма за превоз на хора, употребили алкохол - Красимир Маринов, коментира нарастващия брой на пътните произшествия у нас.

Именно заради черната тенденция премиерът и вътрешният министър се обявиха против войната по пътищата. 

"Продължавам да твърдя, че на това безумие - да се избиваме на пътя с автомобили или юмруци, може да се сложи край. Войната на пътя отдавна не се обяснява само като следствие на нарушаване на правилата по пътищата, във войната на пътя се оглеждат травмите, с които живеем като общество – бедност, корупция и неграмотност", смята служебният премиер Гълъб Донев.

Според министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев случващото се по улиците "е проекция на десетки години, през които българските граждани са загубили респект към правото, институциите, закона, един към друг. 

"Пренесено на пътищата – това коства човешки животи и ние трябва да го спрем", подчерта той.

От МВР предложиха решение на обществения проблем и обещаха превенция.

Извън обещанията и тенденциите, статистиката показва, че само за последния ден хванатите да шофират под въздействието на алкохол са 27, тези с положителни тестове за наркотици са 11. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК