Таксиметровите шофьори са на ръба, Гешев обеща и невъзможното, за да има справедливост

Поискаха защита от държавата и справедливо наказание

10.10.2022 | 13:40 Редактор: Теодора Патронова

Продължава напрежението заради смъртта на таксиметровия шофьор след побой на пътя в столицата. Все още няма яснота кой от шофьорите е започнал първи боя във фаталната вечер. Чака се и съдебномедицинската експертиза, която трябва трябва да покаже каква е причината за смъртта на 34-годишния шофьор. Обвинението опроверга информацията, че в сбиването са участвали няколко души.

Междувременно от таксиметровия бранш проведоха среща с главния прокурор Иван Гешев, на която поискаха справедливост по конкретния случай и съдействие за закриване на нерегламентираните превози.

А след като първо отказа коментар пред медиите, главният прокурор се върна и заяви, че с таксиметровия бранш са обсъдили системните проблеми в сектора.

"Ще направим възможното и невъзможното, за да има справедливост", подчерта Иван Гешев.

Таксиметровите шофьори поискаха автомобилите да разполагат с паник бутони и видеорегистратори.

"Не е първият инцидент. Всяка година, всеки месец има такива инциденти и то не само с колеги, на хора по улиците, жени, деца, има всякакви агресори, които са дрогирани масово. А за да се стигне дотам не им е за първи път да са дрогирани, това означава, че прокуратурата и самата държава позволява това, реално ги толерира, защото няма мерки", коментира таксиметровият шофьор Владимир Николов.

За промяна в условията на работа и защита настоява и Трифон Василев, който също е бил жертва на саморазправа. След забележка към клиент да постави предпазен колан, пътникът става агресивен.

"Човекът ме нападна. Счупи ми ухото, вследствие припаднах на възлово кръстовище в София. Това просто е безумно, а прокуратурата отказа да образува досъдебно производство. Беззаконността води до тези работи, всеки може да бие да засича, да шофира пиян, дрогиран, особено тези със скъпите коли, както стана и на Околовръстното", разказа Василев.

Таксиметровият бранш готви и протест на 19 октомври.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК