Задържаха 47-годишен мъж, обвинен в пране на пари, с измама спечелил близо 500 хил.

Създал е организация по набиране на голям брой малоимотни лица предимно от с. Микрево

29.09.2022 | 17:04 Редактор: Петя Кръстева
Задържаха 47-годишен мъж, обвинен в пране на пари, с измама спечелил близо 500 хил.

Под ръководството на Окръжната прокуратура в Благоевград се води разследване за получаване на кредити в големи размери чрез представяне на неверни сведения и за пране на пари.

На този етап от досъдебното производство е установено, че в периода от месец февруари 2018 г. до юли 2022 г. в Благоевград и други населени места от областта били получени кредити в големи размери от банки и небанкови финансови институции чрез представяне на неверни сведения.

За целта била създадена организация по набиране на голям брой малоимотни лица предимно от с. Микрево, община Струмяни,  и назначаването им фиктивно за определен период на постоянни трудови договори с високи възнаграждения. По този начин се създавала привидна материална обезпеченост за кандидатстване за отпускане на кредити.

Мнимите служители били умишлено склонявани и подпомагани чрез съвети, разяснения и набавяне на необходимите документи за получаване на кредити. От участието в схемата те получавали ½ от сумата на усвоените кредити, които варирали между 15 и 80 хиляди лева.

След получаването на парите погасителните вноски по кредитите не се внасяли и те ставали необслужвани, което водело до влошаване на капиталовата адекватност на съответната банка.

Общият размер на получените суми в резултат на измамната схема е около 972 000 лева.

В хода на разследването са отправени запитвания до банкови и небанкови финансови институции, направени са справки в НАП/НОИ, Централния кредитен регистър към БНБ, извършено е претърсване и изземване в имот в с. Пъдеш, проведени са разпити.

В качеството на обвиняем по делото е привлечен К.К. (на 47 години). Той е обвинен за подбуждане и умишлено улесняване на кредитоискатели за получаване на парични средства от финансовите институции  чрез представяне на неверни сведения. В резултат на измамната схема К.К. получил около 486 000 лева, за които знаел, че са придобити чрез престъпление.

С постановление на наблюдаващия прокурор на Окръжната прокуратура в Благоевград той е задържан за срок до 72 часа.

Предстои съдът да се произнесе по внесеното от прокуратурата искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК