Районният съд в Бургас: Тримата сирийци, обвинени в трафик на мигранти, остават в ареста

Абдулах е сочен за "мозъка" на цялата операция

28.08.2022 | 18:40 Редактор: Ваня Кузманова

Тримата сирийци, обвинени в трафик на мигранти остават в ареста, реши Районният съд в Бургас. Мъжете бяха задържани след катастрофата с автобус, при която загинаха двама полицаи. 

Омар, Ахмад и Абдулах са имали различна роля в добре организираната схема за трафика на мигранти. Омар е шофирал автобуса, 49–годишният Абдулах е осигурил автобуса, а 18-годишният Ахмад е настанявал бежанците.

"Той им е крещял да мълчат и да се снижават, за да не бъдат забелязани. Всъщност те са били насядали на пода в автобуса, така че да не се вижда отвън, че автобусът е пълен с пътници", заяви прокурорът Христо Христов. 
 
Ахмад заяви пред съда, че е много гладен и няма пари, а адвокатът му отказа коментар. Абдулах е сочен за "мозъка" на цялата операция. 49-годишният сириец, който работи като техник, изрази съжаление за загиналите полицаи. 

По думите на защитата му той е бил помолен да провери техническото състояние на автобуса и не е знаел за какво ще се използва.

"Ние твърдим, че не сме участвали в така замисленото. Друго повече не искам да коментирам. Нашата теза е различна от тази на обвинението", посочи адвокатът Недялка Маркова.  

"Вероятно е добре обработена схема, имайки предвид, че лицата предварително са обхождали района. Самото им поведение, самият начин на извършване на деянието, това е един доста добре предварително организиран способ, с който предполагаме, че е бил извършван и в предходни периоди, тъй като те не са от скоро в страната, а достатъчен период, за да бъдат обиграни", изтъкна ръководителят на Районната прокуратура Мария Маркова.

Шофьорът на автобуса - Омар е направил пълни самопризнания за участието си в каналджийството. 

"Той се призна за виновен в извършване на това престъпление. За пари с намерение да подпомогне родителите си, които са в Турция, да бъдат и те в България", каза служебният защитник Камен Кънев. 

Защитата на Омар поиска той да бъде настанен в Центъра за бежанци от затворен тип "Бусманци", предвид неговото непълнолетие. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК