Задържаха сириец за смъртта на двамата полицаи, издирват още един човек

"Основна причина за инцидента е недокрай прецизно изпълнение от "Гранична полиция", каза министър Демерджиев

25.08.2022 | 11:55 Редактор: Теодора Патронова
Задържаха сириец за смъртта на двамата полицаи, издирват още един човек

Сирийски гражданин, който пребивава у нас със статут на хуманитарна закрила, е задържан за участие в превоза на нелегалните мигранти от автобуса, който уби двама полицаи в Бургас, обяви началникът на полицията в морския ни град ст. комисар Калоян Калоянов. Издирва се още един човек, съобщи той.

"Основна причина за този инцидент е недокрай прецизно изпълнение на задачите от органите на реда на "Гранична полиция", защото не е била задача на полицаите в Бургас да спират автобуса. Това е трябвало да направят още преди това служителите на "Гранична полиция", каза служебният министър Иван Демерджиев.

Именно затова и МВР шефът поиска оставката на бившия директор на "Гранична полиция" Деян Моллов, който бе понижен преди дни с ресор "Охрана на границата". "Очаквам до края на деня Деян Моллов да подаде оставката си", настоя Демерджиев.

Министърът съобщи още, че властите знаят откъде са влезли чужденците – район, пресечена местност, който не е достатъчно обезпечен с техника. В автобуса е имало 47 мигранти от Сирия, като той е идвал от посока Созопол. 

"Автобусът е собственост на хасковска фирма, задържан е собственикът, който го е дал на тези две лица", допълни Демерджиев.

Назначават се експертизи, както и автотехническа, за да се изяснят фактите около катастрофата, обяви на свой ред окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, съобщи БНР.

"Трябват ни решителни и сериозни мерки с престъпленията, свързани с мигрантите", настоя той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК