Задържаха контрабандни златни накити за над 400 000 лв. на "Капитан Андреево"

През последните четири дни това е трети опит за нелегално пренасяне на изделия от благородни метали през пункта

04.08.2022 | 17:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Задържаха контрабандни златни накити за над 400 000 лв. на

Митническите служители на МП "Капитан Андреево" задържаха над 4.4 кг златни накити при проверка на автобус. През последните четири дни това е трети опит за нелегално пренасяне на изделия от благородни метали през пункта. 

Превозното средство с румънска регистрация пристига на МП "Капитан Андреево" на 03.08.2022 г. на път от Турция за Румъния. В зоната на митнически контрол двамата шофьори и пътниците заявяват, че не внасят стоки, парични средства и ценности за деклариране. Автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, при която е открит специално изграден тайник в арматурното табло. От укритието митническите служители изваждат 25 пакета с бижутерски изделия от жълт и бял метал - пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета. Извършената експертиза от вещо лице установява, че пакетите съдържат 4490.67 г накити от 14-каратово злато на обща стойност 404 160 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Контрабандните златни изделия са задържани. Водачът на автобуса К.А., на 54 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност. Спрямо същия е взета мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 5000 лева, както и "забрана за напускане пределите на Република България", освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково, съобщиха от Агенция "Митници".

Агенция "Митници" напомня, че при пренасяне на изделия от благородни метали през граница на страната, външна на ЕС, нормата за безмитен внос на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 г, а от сребро - 300 г.

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК