Сметната палата: АПИ неправомерно е дала 118 млн. лв. на фирма за поддръжка на тол системата

Не е била без конкуренция като изпълнител на дейностите

18.07.2022 | 14:41 Редактор: Теодора Патронова
Сметната палата: АПИ неправомерно е дала 118 млн. лв. на фирма за поддръжка на тол системата

Според доклад на Сметната палата, Агенция "Пътна инфраструктура" е избрала да даде 118 млн. лв. на определена фирма за поддръжка на тол системата.

Чрез избора на тази процедура АПИ възлага дейностите на конкретна фирма с аргумента, че тя няма конкуренция за изпълнение на тази обществена поръчка поради технически причини. Мотивът е, че въпросната фирма е изградила тол системата по предходен договор с АПИ. Сметната палата е установила, че тол системата е проектирана и създадена като софтуер с отворен код и на възложителя – АПИ, са предадени изходният програмен код и техническата документация.

Поради това изводът на Сметната палата е, че няма основание по обективни технически причини да се приеме, че същата фирма е без конкуренция като изпълнител на дейности за мониторинг и поддръжката на тол системата и не е законосъобразен изборът на процедурата за възлагането на обществената поръчка, съобщиха от Сметната палата. 

При одита Сметната палата е проверила 5 процедури на възлагане на обществени поръчки по реда на ЗОП. Проверени са също сключени 12 договора с директно възлагане на физически лица, свързани с дейности по изграждането и експлоатацията на електронна система за събиране на такси за ползване на републиканска пътна мрежа и с разяснителни кампании при стартирането на електронната система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа.

При проведените договори са установени съществени несъответствия с правната рамка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Oditor
преди 1 година
Всеки използва труда на одиторите в Сметна палата, който е високо квалифициран, но никой не се интересува при какви заплати работят тези одитори. Имат безброй ограничения, редица изисквания към техния ценз и образование, но заплатите изостават даже след тези на учители бакалаври , полицаи и ред други сектори. Срамота за политиците Сигнализирай за неуместен коментар