Задържаха златни бижута за около 455 хил. лв. на границата

Стоката е открита при две проверки в района на ГКПП "Дунав мост - Русе" и ГКПП "Дунав мост - Видин"

31.05.2022 | 11:23 Редактор: Жаклина Иванова
Задържаха златни бижута за около 455 хил. лв. на границата

Златни бижута с общо тегло 4 558 грама откриха митническите служители от отдел "Борба с наркотрафика" към Териториална дирекция "Митница Русе" при проверки на две превозни средства в района на ГКПП "Дунав мост - Русе" и ГКПП "Дунав мост - Видин" през уикенда.

На 27 май митническите служители установяват недекларирани 2750 грама бижутерски изделия от жълт метал при проверка на лек автомобил в района на ГКПП "Дунав мост – Видин".

Ценностите са били укрити в личния багаж на пътник, български гражданин, пътуващ към Германия. Между хранителни продукти - на дъното на раница, митническите инспектори намерили осем пакета, увити в хартия и тиксо. Установено е, че изделията са изработени от злато и са на стойност около 275 000 лв., съобщиха от Агенция "Митници".  По случая е съставен акт за установяване на административно нарушение по Валутния закон.

На 29 май, около 4:30 ч. в района на ГКПП "Дунав мост - Русе" митничари спират за проверка автобус с турска регистрация, пътуващ в посока Румъния с пътници и двама водачи. Превозното средство е отклонено за щателна митническа проверка.

При извършения контрол митническите служители откриват във фабрична кухина, предназначена за монтаж на масления филтър на двигателя, полиетиленови пакети в тиксо, които съдържат бижутерийни изделия от жълт метал. По случая е установено, че изделията са закупени от Турция от турски гражданин, пътуващ в автобуса. Стоката е била предназначена за търговски цели в Румъния.

Общата стойност на задържаните златни изделия е около 180 000 лв. Бижутата са задържани. По случая е образувано бързо производство под надзора на Окръжната прокуратура в Русе.

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК