Митничари задържаха контрабандни сребърни бижута за над 40 000 лева

Намерени са общо 2311 бижутерийни изделия

22.10.2021 | 11:27 Редактор: Жаклина Иванова
Митничари задържаха контрабандни сребърни бижута за над 40 000 лева

Контрабандни над 6,700 кг сребърни накити откриха митническите служители от ТД "Митница Бургас" при проверка на пътнически микробус.

На 21 октомври, около 09:30 часа, на МП "Капитан Андреево" пристига микробус, в който пътували от Турция за България водачът и две жени, всички български граждани. Те заявили, че не пренасят стоки, валута и валутни ценности за деклариране.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която са открити 11 пакета, съдържащи изделия от бял метал. Те са били укрити във фабрична кухина в купето, под пасажерската и шофьорската седалки, както и в джобовете на дамски елек и във възглавница, които са били част от личния багаж на една от пътничките.

От "укритията" са извадени общо 2311 бижутерийни изделия - пръстени, гривни, медальони, колиета и обеци. При направената от вещо лице експертиза се установява, че накитите с тегло 6743 грама са от сребро проба 925 на стойност 40 458 лева, съобщиха от Агенция "Митници".

В хода на проверката се установява, че контрабандните накити са собственост на една от жените, на която е съставен акт по Валутния закон. По случая е образувано административнонаказателно производство.

За периода от май до края на септември на тази година при проверки на МП "Капитан Андреево" митническите инспектори са задържали близо 72 кг контрабандни златни и сребърни накити, което е 14 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК