МВР даде община Драгоман на прокуратурата заради измама с обществени поръчки

Установени са злоупотреби при почистването и укрепването на коритото на река Габерска в селата Габер и Несла

27.05.2022 | 10:23 Редактор: Тодор Петров
МВР даде община Драгоман на прокуратурата заради измама с обществени поръчки

Главна дирекция "Национална полиция" прати на прокуратурата материалите от проверка за проведени от община Драгоман обществени поръчки.

Проверката е започнала след получен сигнал за нарушения, извършени от община Драгоман с отпуснати средства за овладяване и преодоляване на последици от бедствия. Парите са били отпуснати с две постановления на Министерския съвет от края на 2019 г., за което е имало обществени поръчки за аварийно почистване и укрепване на коритото на река Габерска в селата Габер и Несла.

При реалното проследяване на цените по сключените договори, касаещи изпълнението на обществените поръчки, е установено, че община Драгоман е платила по двете обществени поръчки общо 858 985 лева, а наетият подизпълнител е извършил работата за няколко пъти по-малка сума.

От събраните документи по проверката се налага изводът, че община Драгоман е сключила договорите за почистване и укрепване на реката на стойност значително надвишаваща пазарната за извършване на такъв тип строително-монтажни работи, съобщиха от МВР. 

В същото време длъжностните лица от местната администрация, които е следвало да упражнят контрол по изпълнението на обществената поръчка, не са изпълнили своите задължения.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК