Митничари задържаха над 1300 л ракия и 38 кг тютюн за пушене

Инспектори установили, че в магазин в Долни чифлик се продават цигари и алкохол без разрешително

26.05.2022 | 11:34 Редактор: Теодора Патронова
Митничари задържаха над 1300 л ракия и 38 кг тютюн за пушене

Над 1300 литра етилов алкохол без документи за платен, начислен или обезпечен акциз, задържаха митнически служители от сектор "Оперативен контрол",  отдел "Митническо разузнаване и разследване" в ТД Митница - Варна. Алкохолът с мирис на ракия е открит в частен имот в района на Долни чифлик, където  е съхраняван в 11 пластмасови бидона с голям обем и пълни в различна степен. В рамките на проверката ползвателите на имота не са могли да предоставят изискуемите документи по Закона за акцизите и данъчните складове. 

До установяване на голямото количество се е стигнало след рутинна проверка, извършена от митническите служители в търговски обект в същото населено място. Инспекторите установили, че в магазина се продават цигари с валиден български бандерол, но без издадено разрешително за търговия с тютюневи изделия, което представлява административно нарушение. В търговската част на обекта митническите инспектори намерили и туба с 8 литра алкохол – ракия, за която станало ясно, че се предлага за продажба.  За трите нарушения по Закона за акцизите и данъчните складове са образувани административнонаказателни производства.

При други две проверки по линия на противодействие на акцизните нарушения митническите служители от сектор "Оперативен контрол" установяват и общо 38 кг тютюн за пушене без валиден акцизен бандерол. 22 кг  нарязан тютюн за пушене в найлонови торби и в куфар са намерени в лек автомобил на паркинг пред супермаркет във Варна. Други 16 кг нарязан тютюн са установени в частен дом в град Суворово. По случаите са образувани досъдебни производства  по чл. 234, ал.1 от Наказателния кодекс.

Снимки: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК